Hoe stel ik een kaasplankje samen?

Kaasplankje Samenstellen, What to do?

Het hoeft echt geen hoofdpijn dossier te worden. Een kaasplankje samenstellen. Wanneer u als restaurateur, chef kok of kaasverkoper werkt. Of u wilt thuis, voor gasten, een kaasplankje samenstellen. Geen paniek.

Het boerenverstand komt een heel eind. Met daarbij de tips die ik u ga geven. Succes gegarandeerd!

Denk in afwisseling en opbouw in smaak. Dan ben u al halverwege. Vraag en proef in de kaaswinkel. Of vraag mij (Wietske Borger, LinkedIn)

Kaasplankje_europa

Kazen zijn onder te verdelen in 7 groepen*: witschimmel, blauwschimmel, roodflora, harde kazen, halfharde kazen, verse kazen, geiten -en schapenkazen.

Het is enorm leuk om uit iedere groep een kaas te kiezen. Dat betekent garantie voor een afwisselend kaasplankje.

Over het algemeen begint u met een witschimmel, dan roodflora, halfharde kaas, harde kaas, blauwschimmel. Let op de volgorde, dus proef. Want een overjarige brokkelkaas kan pittiger zijn dan een zachte Hollandse blauwader. De opbouw is van zacht/romig naar pittig/sterk. 

Dan het snijden van kaas. Meestal als ik op verjaardagen kom en de brie wordt gesneden. Dan krijg ik last van mijn hart.... Waarom? Omdat de 1e persoon die begint, snijdt een flink eind van de punt af. Zo gaat het verder. Wat blijft over, jawel, het kontje. Waar niemand meer naar omkijkt.

Kaas snijdt u als een taart. En iedereen, echt iedereen heeft recht op een stukje uit het hart van de kaas.

Gebruik voor brie, roodflora en blauwader kazen aparte messen.


Hoeveel kaas serveer ik per persoon?

De hoeveelheid. Ook voor kaas geldt, het oog is altijd groter dan de maag. Serveert u een kaasplankje als nagerecht dan gaan we uit van ongeveer 100-150g per persoon. Ja, het klinkt weinig. Maar geloof mij het is goed.

Dus gaat u 5 kaasjes serveren voor 6 personen. Dan koopt u ongeveer van ieder kaasje 200g. Perfect!

biologisch_kaasplankje

Wat serveer ik erbij? Naast wijn, waarover ik nu niet ga uitwijden. Kun u bij kaas heerlijke vijgen (liefst vers), druiven, walnoten, vijgenbrood en pruimen serveren. Zeker er zijn nog vele andere kaasbegeleiders.

Kaas komt het best tot haar recht op kamertemperatuur. Dus het vergt enige planning. Laat ze ongeveer 1 uur buiten de koelkast staan. Maar dan geniet u ook echt optimaal van de kaas.


Kaas als nagerecht, mij kunt u geen groter plezier doen. Waren er maar meer restaurants, koks, die er ook zo over dachten :)

Geschreven door: Wietske Borger (kaasspecialist)
Datum: 1 juli 2016
wietske@kaaspakket.com

*Bron: Passie voor Kaas, Stichting Kunstboek, Betty Koster

Stel hier uw eigen kaasplankje samen

Meteen een kaasplankje bestellen