Kaasfondue Recepten

Hier volgen onze lekkerste kaasfondue recepten. Allemaal zeer vaak getest en geweldig bevonden.

Hoeveel kaas heb ik nodig voor mijn kaasfondue? 

Kaasfondue als hoofdgerecht: Reken per persoon ongeveer 200g kaas
Kaasfondue als voorgerecht: Reken per persoon ongeveer 80g kaas

Kaasfondue met kinderen?

Omdat in de meeste kaasfondue recepten wijn wordt gebruikt is dit voor kinderen minder/niet geschikt. Wanneer wij met onze kinderen kaasfonduen gebruiken we als basis: volle melk (liefst biologisch)

Wat eet ik bij de kaasfondue? 

  • Brood
  • Rauwe bloemkool
  • Friese droge worst (scheef gesneden), 
  • Paprika, 
  • Krieltjes (uit de oven met rozemarijn) 
  • Olijven, 
  • Salade (lekker fris)
  • Kastanje champignons gebakken in knoflook en olijfolie
  • Tortilla chips


Pas op met de kinderen, want voordat u het weet hebben ze alle plakjes worst al op, en is het kaasfonduen nog niet eens begonnen ;)

De gouden Kaasfondue Tips: Kaas op kamertemperatuur verwerken en wil het geen homogeen mengsel worden: klein scheutje citroensap!

 

Mexicaanse Kaasfondue recept

Recept Mexicaanse kaasfondue

Ingrediënten:

300g Boeren Kaas Mild, 1 kleine ui, 125 g chorizo, 2 eetlepels Jalapeño peperreepjes (potje), 125 ml zure room. Om te dopen:  rode paprika, maïskolfjes, tortilla chips.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C en zet de fonduepan in de oven. Snijd de paprika in stukken. Snijd de kaas in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de ui in dunne ringen en de chorizo in kleine blokjes. Bak de blokjes chorizo in een koekenpan zachtjes en schep ze op een bordje. Bak de uiringen goudbruin in het bakvet en bak de jalapeño peperreepjes even mee. Neem de hete fonduepan uit de oven en verdeel de kaasblokjes over de bodem. Strijk de zure room erover uit. Zet de schaal weer in de oven en laat de kaas in ca. 10-15 minuten net smelten. Verdeel de uiringen, jalapeño peperreepjes en de chorizoblokjes over de gesmolten kaas en verwarm het geheel nog ca. 5-8 minuten in de oven. Zet de kaasfondue op de kaasfondue brander. Serveren met de maïskolfjes, paprika, tortilla’s en tortilla chips. In Mexico scheppen ze de gesmolten kaas op de tortilla en rollen deze op. Tortilla chips met deze kaas eroverheen is ook heerlijk.

 

Zwitserse Kaasfondue recept

Zwitserse_kaasfondue_recept

Ingrediënten:

500 gram Emmentaler (of Tynjetaler Friese variant op de Emmentaler),500 gram Gruyere, 3 dl droge witte Wijn, teentje knoflook, eierdopje room, 1 eetlepel maïzena. Verse peper.

Bereiding:
Bestrijk de binnenkant van de fonduepan met een teentje knoflook (door de middel gesneden) Breng de witte wijn in de fonduepan aan het bruisen. Roer er lepel voor lepel de geraspte kaas door, wacht met iedere lepel tot de vorige opgelost is. Roer nog zo’n drie minuten door. Los de maïzena op in de room en roer dit door de fondue. Nu gaat de fondue onder nog voortdurend roeren prachtig binden. Voeg tenslotte de verse peper toe en serveer met knapperig stokbrood!

 

Friese Kaasfondue recept

Recept Friese kaasfondue

Ingrediënten (6-personen):

500 gram Boerenkaas Subliem (geraspt), 500 gram Tynjetaler (geraspt) 150 gram Bleu de Wolvega, 3dl droge witte wijn, Knoflook, 1 eetlepel maïzena, 2 eetlepels room.

Bereiding:

Binnenkant van de fonduepan insmeren met doorgesneden teentje knoflook. Dan 3 dl droge witte wijn tegen de kook aanbrengen in fonduepan. Geleidelijk de geraspte kaas erdoor roeren. Handje voor handje, alles moet goed oplossen.  Tenslotte de blauwschimmel kaas in blokjes al roerend oplossen. Goed roeren. Los de maïzena op in water en voeg dit roerend toe aan de fondue. Blijf roeren tot er een glad gebonden fondue ontstaat. Voeg peper en zout toe naar smaak.