Hoe stel ik een kaasplankje samen?

Kaasplankje Samenstellen

 

Het hoeft echt geen hoofdpijn dossier te worden. Een kaasplankje samenstellen. Wanneer je als restaurateur, chef kok of kaasverkoper werkt. Of je wilt thuis, voor gasten, een kaasplankje samenstellen. Geen paniek.

Het boerenverstand komt een heel eind. Met daarbij de tips die ik jou ga geven. Succes gegarandeerd!

Denk in afwisseling en opbouw in smaak. Dan ben je al halverwege. Vraag en proef in de kaaswinkel. Of vraag mij (Wietske Borger, tel. 0514 855118)

Biologisch kaasplankje online kopen

We delen kazen in 7 groepen*:

  • witschimmel
  • blauwschimmel
  • roodflora
  • harde kazen
  • halfharde kazen
  • verse kazen
  • geiten -en schapenkazen

De regels voor het samenstellen van een kaasplankje

Het is enorm leuk om uit iedere groep een kaas te kiezen. Dat betekent garantie voor een afwisselend kaasplankje.

Over het algemeen begin je met een witschimmel, dan roodflora, halfharde kaas, harde kaas, blauwschimmel. Let op de volgorde. Een overjarige brokkelkaas kan pittiger zijn dan een zachte Hollandse blauwader. De opbouw is van zacht/romig naar pittig/sterk. 

Dan het snijden van kaas. Meestal als ik op verjaardagen kom en de brie wordt gesneden. Dan krijg ik last van mijn hart.... Waarom? Omdat de 1e persoon die begint, snijdt een flink eind van de punt af. Zo gaat het verder. Wat blijft over, jawel, het kontje. Waar niemand meer naar omkijkt.

Kaas snijd je als een taart. En iedereen, echt iedereen heeft recht op een stukje uit het hart van de kaas.

Gebruik voor brie, roodflora en blauwader kazen aparte kaasmessen.


Hoeveel kaas serveer ik per persoon?


De hoeveelheid. Ook voor kaas geldt, het oog is altijd groter dan de maag. Serveer je een kaasplankje als nagerecht dan gaan we uit van ongeveer 100-150g per persoon in totaal. Ja, het klinkt weinig. Maar geloof mij het is goed.

Ga je 5 kaasjes serveren voor 6 personen. Dan koop je ongeveer van ieder kaasje 200g. Perfect!

Wat serveer ik erbij? Naast wijn, waarover ik nu niet ga uitwijden. Kun je bij kaas heerlijke vijgen (liefst vers), druiven, walnoten, vijgenbrood en pruimen serveren. Kaas komt het best tot haar recht op kamertemperatuur. Laat de kaasjes ongeveer 1 uur buiten de koelkast staan. Dan geniet je optimaal van de kaas.


Kaas als nagerecht, mij kunt je geen groter plezier doen. Waren er maar meer restaurants, koks, die er ook zo over dachten :)

Geschreven door: Wietske Borger (kaasspecialist)
wietske@kaaspakket.com

*Bron: Passie voor Kaas, Stichting Kunstboek, Betty Koster