Nieuws

Onderhandelen is een mooi spel

Blog: onderhandelen is een mooi spel

Speel jij het vaak?

Afgelopen jaar ging ik met mijn 2 meiden naar Egypte. Het was een geweldige reis. Wat mij opviel was dat er niet zoiets bestaat als “vaste prijzen”. Winkels gebruiken amper prijskaartjes op hun producten.

Er ging geen dag voorbij zonder een onderhandeling over iets. Taxi ritjes, kleding, excursies. Overal was ik aan het “handje klappen” over de prijs. En wat is dat toch een leuk spel. Ongeacht waar je over onderhandelde, bij mij op nr.1 stond: De gunfactor. Gun ik haar/hem de deal.

Dus los van prijs of hoe graag ik iets wilde kopen. Stond of viel de deal met deze gunfactor.

In mijn eigen werk merk ik dat er weinig wordt onderhandelt. Het “onderhandel” spel wordt niet of nauwelijks gespeeld. Een enkeling vraagt naar korting. De vraag: “Kun je nog iets aan de prijs doen?”, hoor ik niet vaak.

En weet je wat, ja ik gooi misschien gedeeltelijk mijn eigen glazen in. Maar ik vind dat we best wat vaker mogen onderhandelen. Als iets niet kan qua prijs, zul je dat echt merken aan de verkopende partij.

Verder geef ik graag deze tips.

Bepaal van te voren je budget, aantallen en levertijd. Dit helpt jouw onderhandeling positie. Want hoe langer tevoren je iets kun plannen qua aankoop, des te beter je kunt onderhandelen.

Een hele fijne werkweek en onderhandel lieve mensen 🙂

Groetjes, Wietske