Nieuws

Friese Kaasproeverij

friese-topkazen

Trotse Friese Boeren en hun kazen

Friesland én kaas, een goede combinatie!

Wij vinden het ontzettend leuk om onze boeren en kazen in het zonnetje te zetten, zij maken onze relatiegeschenken en kerstpakketten immers tot een succes.

Proeven is altijd het best, we overtuigen je graag van de kwaliteit van onze kazen middels een Friese kaasproeverij. Want wij kunnen heel veel vertellen over onze kazen, maar je moet ze toch écht proeven om te weten wat je al die tijd gemist hebt.

Wietske is altijd op zoek naar de beste kazen uit de regio, ze gaat op bezoek bij kaasboeren om te proeven en te beleven. Wij vertellen je graag de mooiste verhalen over onze boeren en hun kazen.

We vertellen je graag een beetje meer over onze topkazen! Hieronder een voorbeeld van een Friese kaasproeverij:

Riperkrite kaas is de kaas om deze proeverij mee te starten. Ga je mee naar het prachtige noorden van Nederland, onze provincie: Friesland ook wel Fryslân genoemd. Deze Riperkrite kaas is een jonge, kruidige kaas. Met bieslook, selderij en knoflook. Gemaakt door Sietse en Hendrika de Jong. Hun kaasboerderij heet: Kaasboerderij De Deelen en ligt in Tijnje. Kun je het uitspreken: “Ri-per-krite”?

Tynjetaler kaas is afkomstig van Kaasboerderij De Gelder in het Friese dorp Tynje. De kaas wordt gemaakt door Anne en Jenny Vogel. Het is een jonge, half harde kaas, met een rijping van ongeveer 6 weken. Deze kaas is gemaakt met de propionzuur bacterie dat de gaten in de kaas maakt. Dat geeft zoete, nootachtige tonen aan de kaas. Perfect ook voor fondue. Met een knipoog naar de Emmentaler.

De Reade Jutter is een van de topkazen gemaakt op Terschelling in Kaasfabriek De Terschellinger.  Het is een biologische, roodflora kaas, met een gewassen korst. Een hele bijzondere zachte, licht zoet, vleugje nootachtige smaak. Absoluut een unieke kaas. Vergelijkbaar met Kernhem en Le Petit Doruvael. Maar dit is zeker de lekkerste! Gemaakt door Jan Willem Zeilstra

Schapenkaas van Tusken Bosk en Mar uit het prachtige Gaasterland. Boerin Mieke Haarsma maakt deze unieke harde schapenkaas in het Friese dorp: Oudega. Ze hebben ook een leuke mini winkel bij hun boerderij. Het perfecte borrelkaasje. Schapenkaas is heeft een karakteristieke zoete smaak. Mieke maakt maar een paar van deze harde kazen, de rest van het jaar maakt ze verse schapenkaas die helemaal wit is en slechts 6 dagen houdbaar

Friese-nagelkaas-nylander-workum

Onze Friese Nagelkaas is rechtstreeks afkomstig van Kaasboerderij De Nylander, gevestigd in het Friese stadje Workum. Familie Bokma maakt deze zeer bijzondere kaas. De melk is afkomstig van Jersey koeien, relatief kleine koeien die topkwaliteit melk geven. De nagels worden op een bepaalde manier behandeld waardoor deze wat zachter zijn. De rijping van deze nagelkaas is ongeveer 7 maanden. Het is een rauwmelkse kaas, die gewoon geschikt is voor zwangere vrouwen. Vanwege de rijping >6 weken. Absoluut de beste Nagelkaas van Nederland.

 

Nadat je alle Friese kazen hebt geproefd, ben jij een echte expert op het gebied van Friese kaas!

Heb je interesse in een Friese kaasproeverij?

Bel of mail ons op 0514-855118 of mail naar info@kaaspakket.com.

Oant Sjen!