Onze Boeren

Kaasboerderij De Deelen

Bij Kaasboerderij De Deelen maken ze de wereldberoemde Riperkrite kaas. Al sinds 1976 wordt hier geboerd. De boerderij grenst aan het natuurgebied: De Deelen. Toen ik hier in het begin kwam (2008) werd er op kleine schaal kaas gemaakt. Inmiddels is het bedrijf gegroeid met een nieuwe stal en een grote boerderijwinkel. Het bedrijf wordt gerund door Sietse en Hendrika de Jong.

Het fijne van deze boerderij, vind ik, is dat het een “open” bedrijf is. Met het: “Beleefboerderij” concept komen ze graag in contact met iedereen die interesse heeft in hun boerderij en kaasmakerij. Ook bedrijven en organisaties zijn van harte welkom om een rondleiding te boeken.

Maar nu de kaas Riperkrite! Het is zo leuk om mensen vanuit alle windstreken de naam van deze kaas te horen uitspreken. De meesten zeggen: Rijpenkrijte. Wij Friezen zeggen ri-per-kri-te, met steeds het accent op de i. De Riperkrite kaas is een jonge kaas met bieslook, selderij en knoflook. Het is een echt Fries streekproduct met 100% Friese koeienmelk uit een prachtig natuurgebied. Het is super lekker. De Riperkrite is een echte allemansvriend, van jong tot oud, iedereen kan dit stuk kaas waarderen. De Riperkrite kaas is bedacht door Immy, de moeder van Sietse. Het bleek een schot in de roos, iedereen is er gek op.

De grootste uitdaging voor deze boer is communiceren met de consument. De afstand van boer naar consument wordt steeds groter. Dat zien we momenteel ook terug in het debat rondom boeren. Vroeger waren er ongeveer 20 boeren in Tijnje. Nu zijn er nog 2. Mensen zijn niet meer gewend om op de boerderij te komen. Om in contact te blijven met de consument worden er zo’n 150 excursies op jaarbasis gegeven.

Kies je voor een kaaspakket met deze kaas dan zit je helemaal goed. Bedenk daarbij dat wij deze kaas rechtstreeks van de boerderij in onze relatiegeschenken en kerstpakketten doen, dat geeft toch een topgevoel. Rechtstreeks van de boer en weinig transport, omdat de boerderij op zo’n 30km bij ons vandaan is. Duurzaamheid en oog voor lokale boeren dat vinden wij belangrijk. Jij ook?

Meer weten? Bel me of stuur een mail, via 0514 855118 of wietske@kaaspakket.com

*Tip van Wietske: bezoek deze boerderij en laat je verrassen!