Onze Boeren

Terschellinger Kaasfabriek

Middenin het Waddengebied ligt het prachtige eiland Terschelling. Het eiland is eigenlijk éen groot natuurgebied, kwetsbaar en prachtig. Het is daarom dat Kaasmakerij de Terschellinger alleen kaas maakt van biologische melk van het eiland. De gevarieerde flora in het weidegebied en het gebruik van alleen eigen ruwvoer zorgt voor een bijzonder melk, die garant staat voor de typische zachte smaak van Terschellinger kaas.

Hier maakt Jan-Willem Zeilstra de lekkerste kazen! Jan-Willem heeft het kaasmakers vak op de ouderwetse manier in de praktijk geleerd. Na 15 jaar kaas maken aan de wal, diende de mogelijkheid zich aan om Kaasmakerij de Terschellinger over te nemen. In 2004 heeft hij het bedrijf overgenomen en heeft zich vol overgave gestort op het kaasmaken op Terschelling.

In het kaasfabriekje op West-Terschelling wordt iedere dag kaas gemaakt door Jan-Willem, Samme, Wim en Marieke. Het fabriekje is eind 2019 verhuisd van Oosterend naar West-Terschelling. Daar is de fabriek uitgebreid en geoptimaliseerd. Ieder wordt er zo’n 140.000 kg kaas gemaakt en verkocht.

Wat zo leuk is aan de Terschellinger is dat zij de rijping van de kaas niet uitdrukken in maanden, maar in Windkracht! Zo is een van onze favoriete kazen de “Windkracht 10” deze kaas is 10 maanden gerijpt. Super smaakvol en smeuïg tegelijkertijd.

De melk voor de kaas komt van het bedrijf van familie Zorgdrager-de Vries en Neeke Buren van Zwol. Het vee wordt gevoerd met gras van het eigen bedrijf aangevuld met biologisch brok, een eigen ruwvoer. De koeien krijgen geen mais en restproducten van de levensmiddelen industrie.  Het grasland is zeer gevarieerd, omdat er bijna niet wordt geploegd en geëgaliseerd. Daardoor komen er meer dan 120 verschillende grassen, kruiden en bloemen in de weiden voor. Deze manier van boeren geeft misschien niet de maximale melkproductie, maar is belangrijk voor de gezondheid van het vee. Veel variatie in het grasgewas zorgt voor vitale dieren, hierdoor hoeven er eigenlijk geen medicijnen gebruikt te worden. Door het natuurlijke rantsoen voor het vee krijgt de melk een typische zachte smaak en hierdoor wordt ook de kaas extra bijzonder.

Gezonde dieren en minimaal medicijngebruik zorgen ervoor dat de dieren gezonde mest geven, wat weer garant staat voor een overvloedig bodemleven. De weilanden zijn dan ook een toevluchtsoord voor honderden broedvogels. Er wordt later gemaaid zodat vogels de tijd krijgen hun nest uit te broeden.

Je kunt de kaasfabriek op Terschelling bezoeken. Bij de fabriek vind je ook een mooie kaaswinkel, waar je alle kazen kunt bekijken en kopen.

Wij maken de mooiste en lekkerste relatiegeschenken en kerstpakketten met deze heerlijke kazen. Wil je meer weten? bel ons op 0514-855118 of mail naar info@kaaspakket.com.