Onze Boeren

Kaasboerderij De Gelder

Kaasboerderij de Gelder is gelegen in hartje Friesland in het dorp Tijnje. Al generaties lang wordt hier met veel passie voor het vak de lekkerste kaas gemaakt. De koeien worden 24-7 verzorgd en zijn van alle gemakken voorzien. De kaas wordt gemaakt van de melk van eigen koeien, en dat proef je! Dat komt omdat de smaak van de kaas wordt bepaald door het dieet van de koe. Hoe veelzijdiger en schoner het voer, hoe rijker de smaak.

In 1962 komen vader en moeder Ernst vanuit Gelderland naar Friesland, ze beginnen hier een melkveebedrijf met 16 koeien. In 1968 ontstaat er door de invoering van het melkquotum een uitdaging. De oplossing was het maken van zuivel en kaas. De producten vallen in de smaak bij familie, vrienden en kennissen. Zo ontstaat de zuivelmakerij. Vanaf 1994 wordt er ook kaas gemaakt op ‘De Gelder’.

Op deze mooie boerderij wordt veel waarde gehecht aan duurzaamheid en wordt geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. De Gelder is bijvoorbeeld een erkend leerbedrijf en biedt zo de mogelijkheid stagiairs kennis en ervaring te laten op doen in het duurzame melkveebedrijf. Daarnaast bieden ze op de boerderij ook werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.  Voor de koeien wordt ook goed gezorgd. Zij hebben veel ruimte, massageborstels en goed voer.

Bekende kazen van Kaasboerderij De Gelder? De Tynjetaler kaas is beroemd! Wij noemen hem ook wel de Friese emmentaler. Een grote gatenkaas die zo uniek van smaak is dat deze eigenlijk niet te vergelijken is met een ander kaas. De kaas is romig, ietsje zoet en heeft een licht pittige nasmaak.

Kaasboerderij de Gelder is een echt familiebedrijf waar kwaliteit, transparantie en dierenwelzijn voorop staan. Bij de Gelder staan 350 dames op stal, zij zorgen voor 3 miljoen verse melk. Met al die melk wordt ongeveer 312.000 kilo kaas per jaar gemaakt. Ook wordt er op de boerderij boerenzuivel gemaakt én kun je er fijn winkelen in de boerderijwinkel.

Je kunt de kaasboerderij en winkel bezoeken, ze laten je graag de boerderij zien! Bezoekadres: Heawei 42, 8406 AW in Tijnje.