Blog

Is het Kerstpakket typisch Nederlands?

Misschien had je een “Ja” verwacht, maar het kerstpakket is geen typisch Nederlandse traditie. In veel andere landen is het ook een gewoonte om werknemers te verrassen met iets extra’s het einde van het jaar. En heel vaak is een geschenk, net als hier, verpakt in een kleurrijke geschenkdoos of cadeau mand. In Engeland geven ze een Christmas Hamper, in veel andere landen geven ze werknemers een bonus.

Wat wel een typisch Nederlandse traditie is? Het gedoe dat jaarlijks ontstaat rondom het kerstpakket. Vaak wordt dit in de media breed uitgemeten. Wat geef je? Traditioneel of origineel? Moet het een verrassing zijn of juist niet? Natuurlijk wordt er ook in andere landen gesproken over kerstpakketten en de vorm daarvan, maar nergens, zo lijkt, wordt dit zo breed uitgemeten in de media.

Ben jij er ook zo dol op? Zo een stevige kartonnen doos die bijna te zwaar is om te tillen.. en als je dan thuis bent: één voor één alle lekkernijen uit het pakket halen? Kerstpakketten wij houden ervan! Maar waar komt het kerstpakket eigenlijk vandaan?

De geschiedenis van het kerstpakket

De traditie rondom het kerstpakket is ontstaan in de 19e eeuw. Het leven zag er destijds anders uit en eten en drinken was beperkter verkrijgbaar dan nu. Je kocht je eten bij de boer en dus niet in de supermarkt. Rond de kersttijd was het een traditie om de boer in je dorp te bezoeken en een fijn kerstfeest te wensen. De boer gaf dan iets extra’s in de vorm van iets te eten of te drinken. Ook de knechten van de boer gingen met kerstmis niet met lege handen naar huis, zij kregen een voedselpakket mee. In de loop der jaren is deze traditie gegroeid. Niet alleen boeren, maar ook andere werkgevers gaven hun werknemers iets extra’s om waardering te tonen.

Traditioneel kerstpakket

Een traditioneel kerstpakket is dus een kerstpakket met lekkernijen. Dingen die je normaal gesproken minder snel koopt, omdat ze kostbaar zijn. Bijvoorbeeld onze heerlijke biologische kazen en delicatessen. Steeds vaker wordt er gekozen om een non-food item toe te voegen aan een kerstpakket. Bijvoorbeeld een mooie serveerplank of een kookboek.

Het lekkerste kerstpakket

De traditionele kerstpakketten blijven populair bij werkgevers én werknemers. Het immers ook zo dat “eten en drinken” altijd goed is om te geven én te ontvangen. Er is een verandering gaande, veel werkgevers kiezen ervoor om de keuze bij de werknemer neer te leggen. In de vorm van een keuze cadeau, echter is het zo dat veel medewerkers dit als onpersoonlijk ervaren. Ze hebben liever een pakket waarvan ze het gevoel hebben dat er aandacht besteed is aan het uitzoeken ervan. Bij voorkeur ontvangen werknemers een klein pakket met écht lekkere producten. Bij een groot pakket loop je namelijk het risico dat de helft in de kast blijft staan.

Het verantwoorde kerstpakket

Het is voor werkgevers belangrijk dat werknemers lekker in hun vel zitten en vitaal zijn. Biologische producten zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Beter gemaakt en ook nog eens erg lekker. Onze kerstgeschenken zitten vol met heerlijke producten van kleine regionale producenten. Meer weten? Bel ons op 0514- 855 118 of mail naar info@kaaspakket.com. Wij helpen je graag bij het samenstellen van het leukste en lekkerste kerstpakket voor jouw werknemers.

Laat je waardering blijken en stel jouw kerstpakket zorgvuldig samen, dan weten jouw medewerkers zeker dat je om hen geeft!