Blog

Voorkom dat je Medewerkers teleurgesteld zijn in het Kerstpakket

Hoe voorkom je dat jouw medewerkers teleurgesteld zijn over het kerstpakket dat je voor hen hebt uitgezocht?

Iedere werknemer hoopt op een kerstpakket waar ze wat aan hebben of wat ze lekker kunnen opeten. Met het kerstpakket toon je waardering voor het harde werk van je medewerkers en motiveer je hen voor een volgend succesvol jaar. Dat het wel eens mis gaat is te lezen in dit artikel van het parool: OLVG-medewerkers zwaar teleurgesteld over kerstpakket: ‘Slaat volledig te plank mis’ . In het artikel dat verscheen op 22 december 2021 staat beschreven dat medewerkers van het ziekenhuis ontstemd en beledigd waren over het ontvangen kerstpakket.

In 2021 heeft corona veel extra druk gelegd op de werkzaamheden van het zorgpersoneel, de verwachting was daarom dat het kerstgeschenk er iets anders uit zou zien. De medewerkers van het OLVG kregen een blauwwitte sjaal en muts met stippen en daarop het logo van het ziekenhuis. Er zat ook nog een zakje cacao poeder en een spelletje in het pakketje. De reacties hierop waren uiterst negatief te noemen. Zo schrijft een medewerker: ‘Wie heeft in hemelsnaam dit pakket bedacht’. Een ander: ‘Ze verwachten zeker dat we in OLVG-merchandise gaan lopen’.

Er wordt niet bij iedereen gelachen, want de onvrede onder een deel van het personeel komt niet zomaar. Het is juist zo dat de er al een behoorlijk ongenoegen was over de waardering van het zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. Daarom voelt het karige kerstpakket als een klap in het gezicht. Medewerkers vragen zich af “Is dit waar we al 1,5 jaar keihard voor aan het werk zijn?” en zegt dat dit kerstpakket echt voelt als een belediging.

Waar medewerkers hun ongenoegen uiten over het kerstpakket, reageert de raad van bestuur op de toon van de berichten. ‘Natuurlijk kunnen en mogen wij binnen OLVG van mening verschillen en ons uitspreken over zaken, dat is ook de functie van het discussieforum. Nu schrikken wij echter van de toon waarop de discussie wordt gevoerd. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we niet alleen meningen naar elkaar ventileren maar met wederzijds respect voor elkaar elkaar in gesprek blijven’.

De reacties van medewerkers op dit bericht zijn niet mals. ‘Heb je dan echt niet in de gaten hoe hoog de stress, frustratie en vermoeidheid zijn opgelopen dit jaar?,’ schrijft een medewerker. Een ander: ‘mensen verwachten waardering terug te zien in hun kerstpakket’.

Gelukkig zijn niet alle werknemers ontevreden en zeggen sommige van hen wel blij te zijn met het kerstpakket. Er zijn ook medewerkers die aangeven wel blij te zijn met het ‘warme’ cadeautje en dat ze het hele jaar blij is geweest met alle attenties die het OLVG had verzorgd.

Het OLVG maakte een misser en dacht 6000 OLVG’ers blij te maken. Achteraf blijkt dat het kerstpakket niet in de smaak viel, de raad van bestuur vind dit erg jammer.

De medewerkers die niet blij waren met het pakket hebben gelukkig een goede bestemming gevonden voor de sjaals en mutsen. Die zijn gedoneerd aan een daklozen opvang in de buurt.

Waarschijnlijk zal er dit jaar voor iets anders gekozen zijn. De raad heeft aangegeven de feedback mee te nemen in de beslissing over het kerstpakket van 2022.

Naast het OLVG waren ook medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum niet blij met het aangeboden kerstpakket.

Twee ziekenhuizen die de plank mis sloegen in een jaar dat waardering juist zo belangrijk was. Denk dus altijd goed na over wat je geeft en wees je bewust van de behoeften van je werknemers. Karig kan niet meer. Mensen delen meningen gemakkelijk online en met elkaar. In een krappe arbeidsmarkt wil je geen mensen verliezen omdat het kerstpakket niet naar wens was. Het blijft een extraatje, maar heeft een enorme impact.

Breng vooraf in kaart waar je medewerkers blij van worden, doe desnoods een onderzoekje doormiddel van poll om erachter te komen wat de meeste van je werknemers zullen waarderen. Ook is het belangrijk je eigen draai te geven aan het kerstpakket, maak het persoonlijk. Stel zelf je pakket samen en maak het passend bij jouw organisatie.

Heb je advies nodig? Wij gaan heel graag vrijblijvend met je in gesprek. Bel ons op 0514-855118 of mail naar info@kaaspakket.com.

Laten we er samen voor gaan alleen maar tevreden geluiden te horen over het kerstpakket van 2022!